Terminatör 2’nin katı ve sıvı arasında geçiş yapabilen robotu gerçek oldu
Bilim kurgu filmlerinde henüz kapasitelerine ulaşmamış olsalar da oldukça karmaşık görevleri yapabilen robotlar var. Örneğin yumuşak gövdeli robotlar dar alanlara girebiliyor; ama orada yapabilecekleri hala sınırlı. Bunları kontrol etmek de çok zordur.
Hong Kong Çin Üniversitesi’nden Doktor Chengfeng Pan Bir ekibin liderliğindeki bir ekip, en çok ihtiyaç duyulana kıyasla durum değiştirebilen bir robot yaptı ve bunu özetleyen bir görsel yayınladı. Robotun bunu yaparak hapishaneden kaçması endişenizi tetikleyebilir. Zira görselde görecekleriniz size Terminatör 2 sinemasını mutlaka hatırlatacaktır.
Ancak unutulmamalıdır ki, robotlar da başkalarının sağlayamadığı hayat kurtarıcı hizmetler sunabilmektedir. Pan yaptığı açıklamada, ” Robotlara sıvı ve katı haller arasında geçiş yapma yeteneği vermek, onları daha işlevsel hale getirir” dedim.
Bu başarı yazarın ” manyetoaktif katı sıvı faz geçiş makinesi“Manyetik alanın etkisi altında katı ve sıvı arasında geçiş yapabilen bir malzeme” dedikleri bir malzemeye dayanıyor. Bunu yapmak için araştırmacıların, oda sıcaklığına yakın bir sıcaklıkta sıvıya dönüşen bir metale ihtiyaçları vardı. Katılaşma koşulları cıva çok soğuktur ve diğer birçok metali sıvılaştırmak için çok fazla ısı gerekir.” Bununla birlikte, sadece 29,8 derecelik bir erime noktasıyla galyum çok uygundu.
Ekip, galyuma Carnegie Mellon Üniversitesi’nden neodimyum-demir-bor manyetik mikropartiküller ekledi. Profesör Carmel Majidi İki görevleri olduğunu söylüyor. ” Malzemeyi alternatif bir manyetik alana duyarlı hale getirirler, böylece malzemeyi endüksiyon yoluyla ısıtabilir ve bir faz değişikliğine neden olabilirsiniz” dedi Majidi, indüksiyonun galyumu 25 ila 35 °C’nin ortasında ısıttığını belirterek, ” ancak manyetik parçacıklar ayrıca robotlara hareketlilik ve bir manyetik alana tepki olarak hareket etme yeteneği verir.‘ ekledi.
Robotun şekil değiştiren mahkumdan kaçışını aşağıdaki görselden izleyebilirsiniz:
Faz değiştiren malzemeler daha önce yapıldı, ancak bunları dönüştürmek için harici ısı kaynaklarına veya elektrik akımlarına ihtiyaç duyuyorlardı. Robotu insan vücudunun içi gibi ulaşılması zor bir yere göndermek istiyorsanız ikisi de ideal değil.
Makale, görsel başarılara ek olarak, küçük robotların katı haldeyken 21 milimetrelik hendekleri atlayabildiğini ve duvarlara tırmanabildiğini, ancak sıvı halde yeniden birleşmeden önce nesnelerin etrafını dolaşmak için alt bölümlere ayrıldığını bildiriyor. Tava, ” Şimdi bazı çok özel tıbbi ve mühendislik zorluklarını çözmek için bu malzeme sisteminin daha pratik kullanımlarını araştırıyoruz.” diyor.
İnsan vücut sıcaklığı, galyumdan daha yüksek erime noktasına sahip bir metalin kullanılmasını gerektirir ve ısı daha hızlı kaybolduğu için sıvılarda faz değişimi havadan daha uzun sürer. Bununla birlikte, ilaçların mideye hızlı bir şekilde verilmesi veya yabancı cisimlerin mideden çıkarılması potansiyeli mevcuttur.